iwan miczurin dzieła wybrane

Iwan Władimirowicz Miczurin był rosyjskim sadownikiem, który na kartach przyrodniczej historii zapisał się jako hodowca roślin, dzięki któremu powstało wiele nowych odmian drzew i krzewów owocowych. Ich utworzenie niewątpliwie zasługuje dziś na szersze zainteresowanie.

Miczurin i jego miczurinizm

W pierwszej połowie XX wieku w byłym ZSRR Iwan Miczurin był postacią, która z pewnością zasłużyła się swojej ojczyźnie. Jego autorskie badania i metody hodowli były kontrowersyjne, ponieważ nie posługiwał się popularnymi, powszechnie uznanymi i stosowanymi przez innych naukowców. Mimo tego, Miczurinowi udało się bardzo dużą ilość odmian wyhodować w taki sposób, żeby były odporne na mroźne, rosyjskie warunki pogodowe. W czasach swojej „świetności” stał się osobą wykorzystywaną do propagandy. Jego dorobek i sposoby krzyżowania roślin zwane miczurinizmem są często dyskwalifikowane za wiele niesprawdzonych teorii w dziedzinach leśnictwa oraz sadownictwa. Druga połowa XX wieku to niewątpliwy wzrost technologii oraz genetyki, związany z hodowlą roślin i uzyskiwaniem nowych odmian. Z tego też powodu dokonania Iwana Miczurina na przestrzeni lat zostały nieco zapomniane, lecz z pewnością warto je przypomnieć.

Dzieła wybrane Iwana Miczurina

„Dzieła wybrane” to książka, w której znajdują się najważniejsze poglądy oraz metody i wskazówki związane z uprawą roślin. Iwan Miczurin wnikliwie opisuje swoje dokonania, nie zapominając o wątkach autobiograficznych, czy specjalnym liście dziękującym Stalinowi za możliwość rozwoju w stworzonym przez niego radosnym świecie pracy :) Na uwagę zasługuje skromny, ale ciekawy fragment książki - „Marzenia mega życia”, poświęcony pragnieniom zawodowym Miczurina. Oczywiście nie brak w nich kolejnych słów pochwalnych ku bolszewickiej partii. W interesującej pozycji znajdziemy zasady i metody pracy nad drzewami owocowymi, doświadczenia autora dotyczące produkcji nowych odmian w mroźnych warunkach, wyniki pracy nad krzyżowaniem roślin, ale także srogą krytykę podstawowych praw Mendla i prac innych wybitnych uczonych zajmujących się genetyką, poprzedzających działania Iwana. Oprócz tego pozycja zawiera opisy pomologiczne odmian Miczurina oraz wiele innych zagadnień poświęconych przebiegowi jego prac.

iwan miczurin dzieła wybrana "Dzieła wybrane" są pełne rysunków autora

O czym marzył Iwan Miczurin?

Przede wszystkim w książce wspomina, że jako młodzieniec chciał odnowić stary asortyment słabo owocujących roślin owocowych, które występowały w środkowej części Rosji. Postanowił stworzyć najbardziej cenną roślinę owocową z gospodarczych punktów widzenia, stworzyć sadownictwo na północy, tj. przesunąć uprawę roślin owocowych ( grusza, jabłoń, śliwa, wiśnia) w stronę koła polarnego, a egzemplarze południowe ( winorośl, brzoskwinia, morela) przenieść do środkowej strefy ZSRR. Miczurin marzył także o wytworzeniu całkowicie nowych gatunków roślin, bardziej sprzyjających wymaganiom człowieka, jak i również niektóre rośliny dziko rosnące jak np. jarzębiny owocujące co roku (mrozoodporne) przemienić w typowo uprawne, a co najważniejsze – jadalne. Wykluczając typowo pochwalne pieśni znane większości naukowców, które głoszone przez nich były w stronę stalinowskiego mocarstwa, marzenia Miczurina wydają się być bardzo altruistyczne. W końcu chciał, żeby lud Związku Radzieckiego miał dostęp do wartościowych i prostych w uprawie roślin owocowych.

Odmiany Iwana Miczurina dostępne w naszej Szkółce

W czasie naszej wieloletniej działalności udało się uzyskać wiele interesujących odmian roślin, których twórcą był wcześniej wspomniany sadownik. Każda z nich jest interesująca i ma ciekawe właściwości. Poniżej przedstawiamy najbardziej polecane i warte uwagi rośliny, które możecie znaleźć w bogatej ofercie naszej Szkółki. Znajdziecie je w sklepie internetowym oraz na punkcie handlowym w Gogolinie.

Jarząb 'Likjornaja'

Wyhodowana przez Miczurina jarzębina, która jest krzyżówką jarzębu pospolitego (Sorbus aucuparia) z aronią czarnoowocową (Aronia melanocarpa). Jest drzewkiem obficie plonującym, a jego owoce są intensywnie czarne i słodkie. Polecamy do wyrobu nalewek, win owocowych i doskonałych na zimowe wieczory konfitur. Jest bardzo odporna na mrozy.

jarząb likjornaja owoce Czarne owoce Jarzębu 'Likjornaja' polecamy do wyrobu przetworów

Aronia Miczurina

Jest to odmiana aronii wyhodowana w latach 20 ubiegłego wieku. Krzyżówka Aronia melanocarpa prawdopodobnie z którąś słodką jarzębiną sorbus x tworzona z myślą o zwiększeniu mrozoodporności w celach zasiedlenia surowego syberyjskiego klimatu. Owoce są duże, okrągłe i soczyste. Jest również niesamowicie ozdobna dzięki swoim pięknym kwiatom oraz jesiennym przebarwieniu liści. Owoce można wykorzystywać w produkcji soków, nalewek i konfitur. Iwan Miczurin nazwał ją „Jarzębiną Czarnopłodnaja” i z wielką radością oznajmiał w latach 30., że roślina ta będzie miała ogromne znaczenie gospodarcze. Obecnie w Rosji jest uprawiana na szeroką skalę w dużych sadach owocowych. Może to właśnie aronia jest rośliną, o której marzył?

aronia miczurina owoce Dojrzałe owoce aronii Miczurina są intensywnie czarne i soczyste

Jarząb 'Moravskaja Krupnopłodnaja'

Krzyżówka jarzębiny słodkiej o dużych czerwonych owocach jadalnych. Godną uwagi właściwością jest wysoka zawartość witaminy C – aż do 70 miligramów na 100 gramów miąższu owocowego. Drzewo jest bardzo odporne na mrozy.

moravskaja krupnopłodnaja 'Moravskaja Krupnopłodnaja' ma oprócz owoców ładne, dekoracyjne liście

Jarząb 'Granatnaja'

Jest wynikiem zapłodnienia w 1925 roku kwiatu zwykłej jarzębiny Sorbus aucuparia pyłkiem głogu syberyjskiego. Ten mieszaniec dał Miczurinowi pierwsze owoce po pięciu latach. Owoce drzewa są zebrane w kiście i mają barwę granatową – stąd też nazwa odmiany. Są duże, pozbawione goryczki i słodkie. Na 100 g owoców zawierają około 5,9 – 9 % cukrów oraz 9 miligramów witaminy C.

jarząb granatnaja owoce Jarząb 'Granatnaja' i jego słodkie owoce

Jarząb 'Burka'

Mieszańcowa odmiana wyhodowana przez Iwana Miczurina. Jej owoce są dwukrotnie większe od pospolitej jarzębiny. Są bardzo słodkie, a ich kolor jest mocno czerwony, ciemny. Dojrzewają od połowy sierpnia do września. Zbiory z tej plennej odmiany mogą wynosić nawet 50 kilogramów z jednego drzewa. Owoce można spożywać bezpośrednio oraz po przetworzeniu. Kolejnymi interesującymi właściwościami tej odmiany są bardzo wysoka mrozoodporność, a także wysoka odporność na choroby i szkodniki, dzięki czemu można w jej uprawie wykluczyć zabiegi ochronne z wykorzystaniem pestycydów. Odmiana powstała z krzyżówki Sorbus alpina i Sorbus aucuparia w około 1918 roku.

jarząb burka kwiaty Piękne kwiatostany są niewątpliwym elementem ozdobnym

Podsumowanie

Iwan Miczurin z pewnością zdziałał wiele dobrego w dziedzinie sadownictwa i hodowli roślin owocowych. Wyhodowane przez niego odmiany roślin są spotykane w wielu krajach świata, a przede wszystkim służą gospodarce sadowniczej jego ojczyzny, na czym mu zależało od samego początku działalności. W Szkółce staramy się kultywować i produkować uzyskane przez Miczurina odmiany i regularnie, każdego sezonu wprowadzać je do sprzedaży, aby mogły cieszyć coraz większą ilość pasjonatów uprawy roślin owocowych.

Opracowanie: Tomasz Bielka