Śliwy japońskie
Śliwa japońska jest drzewem owocowym średniej wielkości. Urasta do wysokości 3-5 metrów. Jej owoce są zdecydowanie większe, niż naszych rodzimych drzewek oraz mają charakterystyczny okrągły kształt. Paleta kolorów jest tu bardzo szeroka - od bardzo jasnożółtych po bardzo ciemny fiolet. Od naszych tradycyjnych śliwek odróżnia je to, że są trwalsze i nie tak łatwo zgniatają się i gniją. Dzięki temu można je dłużej przechowywać bez obróbki. Choć nazwa może sugerować co innego, śliwa japońska tak naprawdę pochodzi z Chin. Na nasze tereny trafiła dość niedawno, ale już zyskała grono swoich zwolenników. Jej uprawa podoba jest do naszej, z tą różnicą, że jej kwiaty są mniej odporne na wiosenne przymrozki, co może być problematyczne, gdyż kwitnie już w marcu. Z tego powodu zaleca się do jej uprawy tereny zachodniej i południowej Polski, gdzie klimat jest nieco cieplejszy i łagodniejszy.
W szkółce drzew owocowych posiadamy odmiany śliwy japońskiej takie jak: Shiro, Vanier, Angeleno, Kometa i inne. Są to odmiany szczepione na pniu.
