Grusze (Pyrus)
Grusze to drzewa owocowe niemal tak bardzo popularne, jak jabłonie. Bardzo często można je spotkać w naszych rodzimych, przydomowych sadach. Grusza nie jest dobrze przystosowana do naszych warunków klimatycznych i bywa wymagająca podczas hodowli.
Odmiany gruszy mogą być letnie, jesienne i zimowe, a zależy to od czasu, kiedy owoce stają się w pełni dojrzałe. To drzewo, które słabo znosi przymrozki i często jest atakowane przez choroby. Jeżeli jednak poświęcimy jej czas i zadbamy o jak najlepsze warunki hodowli, odwdzięczy się pysznymi, soczystymi owocami.
Wczesne odmiany gruszy rodzą owoce najlepsze do bezpośredniego zjadania. Jesienne są doskonałe na przetwory, a późne odmiany, czyli zimowe, są odpowiednie do przechowywania. Z gruszek przygotowuje się dżemy, kompoty, powidła, konfitury, przeciery, owoce w żelu, a nawet nalewki. Znajdują zatem szerokie zastosowanie w kuchni. Z myślą o przetwarzaniu najlepiej wybrać sadzonki odmian: Konferencja, Bonkreta Williamsa, Red faworytka, Paryżanka.
