Pigwowiec chiński
Pseudocydonia sinensis
58,55 zł
W magazynie
Pozostało tylko 21 sztuk
Wysokość sadzonki100 - 140 cm
PojemnikC1,5 – 1,5l
Dostawa w ciągu 3 - 5 dni roboczych
Uwaga: Termin uzalezniony jest od pogody (deszcz, śnieg lub przymrozki) i może ulec wydłużeniu. Wiecej...
Wysyłka od poniedziałku do czwartku, aby rośliny nie utknęły w weekend na sortowni.
Chcesz otrzymać przesyłkę w innym terminie? Podaj go w komentarzu do zamówienia.
Koszt dostawy już od 19,50 zł
1 paczka do 15kg: 19,50 zł, każda następna: 10,00 zł
W jednej paczce pakujemy od 7 do 15 roślin w standardowych pojemnikach lub ok 20 roślin z odkrytym korzeniem.
Pewne i sprawdzone opakowanie roślin
60-dni na zwrot
Przyjmujemy zamówienia telefoniczne
Od poniedziałku do piątku w godzinach: od 8:00 do 16:00. +48 502 502 103
Kalendarz wysyłki:
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Sprzedaż
Wysyłka
Pseudocydonia sinensis
Roślina znana pod nazwą pigwa chińska (Cydonia sinensis) lub pigwowiec chiński (Chaenomeles sinensis), przez botaników uznana jednak za oddzielny rodzaj (Pseudocydonia sinensis). Jak wskazuje nazwa, pochodzi z Chin.
Pigwowiec chiński to małe drzewo, może osiągać 6 m wysokości i podobną szerokość. Jego pień pokryty jest wyjątkowo piękną korą, która łuszczy się łaciato, odsłaniając duże płaty o barwie szarej, brązowej i zielonej. Pędy pozbawione kolców, typowych dla pigwowców. Liście skórzaste, błyszczące, z wyraźnie piłkowanym brzegiem, bardzo atrakcyjne zarówno w czasie sezonu wegetacyjnego, jak i jesienią, kiedy przebarwiają się na intensywne, jaskrawe kolory w odcieniach czerwieni, pomarańczu i żółci. Dużym atutem pigwowca chińskiego są także kwiaty, pojawiające się zwykle na przełomie maja i czerwca. Są one dość duże, pojedyncze, o różowych płatkach, delikatnie, przyjemnie pachnące. Z wyglądu podobne do kwiatów jabłoni. Jesienią dojrzewają owoce, które nie tylko stanowią niewątpliwą ozdobę drzewa, ale także mają zastosowanie w kuchni. Owoce są wydłużone, kształtem i barwą nieco przypominają cytrynę, zwykle mają 10-12 cm długości, ale mogą mieć nawet 18 cm.
Wymagania:
Pigwowiec chiński najlepiej rośnie na glebach żyznych, świeżych, przepuszczalnych, o odczynie lekko kwaśnym. Ze względu na płytki system korzeniowy źle znosi suszę, a w czasie upałów i suszy może wymagać podlewania. Najlepszym stanowiskiem jest miejsce słoneczne, osłonięte od zimowych, wysuszających wiatrów. Młode rośliny w pierwszych latach po posadzeniu mogą wymagać zabezpieczenia przed zimą, zwłaszcza w chłodniejszych rejonach kraju. Warto jednak zapewnić mu te drobne zabiegi, pozwalające mu przetrwać w niekorzystnych dla niej warunkach.
Pigwowiec chiński najlepiej rośnie na glebach żyznych, świeżych, przepuszczalnych, o odczynie lekko kwaśnym. Ze względu na płytki system korzeniowy źle znosi suszę, a w czasie upałów i suszy może wymagać podlewania. Najlepszym stanowiskiem jest miejsce słoneczne, osłonięte od zimowych, wysuszających wiatrów. Młode rośliny w pierwszych latach po posadzeniu mogą wymagać zabezpieczenia przed zimą, zwłaszcza w chłodniejszych rejonach kraju. Warto jednak zapewnić mu te drobne zabiegi, pozwalające mu przetrwać w niekorzystnych dla niej warunkach.
Zastosowanie:
Piękne, atrakcyjne i dekoracyjne drzewo, ze wszech miar zasługujące na popularyzację. Wyróżnia się barwną korą, błyszczącymi liśćmi, pięknymi kwiatami i dużymi owocami, które nie tylko mają wartość dekoracyjną, ale także z powodzeniem mogą być stosowane podobnie jak owoców pigwy i pigwowców. Twarde i niesmaczne na surowo, doskonale nadają się na przetwory: można z nich robić aromatyczne nalewki, kwaskowate konfitury nadające się zarówno do mięs, jak i do deserów. Kandyzowane owoce pigwowca chińskiego to doskonały, pachnący dodatek do keksów i tortów.
Pigwowiec chiński zmienia swój wygląd w ciągu roku, ale zawsze wygląda niezwykle: wiosną zdobią go kwiaty, jesienią owoce, przez cały sezon wegetacyjny liście, najpierw ciemnozielone, potem pomarańczowe lub czerwone, a zimą, kiedy liście już opadną, dobrze widoczna staje się wyjątkowa, wielobarwna kora. Z tych powodów pigwowca można uznać za wyjątkową roślinę, zasługującą na centralne miejsce w ogrodzie.
Piękne, atrakcyjne i dekoracyjne drzewo, ze wszech miar zasługujące na popularyzację. Wyróżnia się barwną korą, błyszczącymi liśćmi, pięknymi kwiatami i dużymi owocami, które nie tylko mają wartość dekoracyjną, ale także z powodzeniem mogą być stosowane podobnie jak owoców pigwy i pigwowców. Twarde i niesmaczne na surowo, doskonale nadają się na przetwory: można z nich robić aromatyczne nalewki, kwaskowate konfitury nadające się zarówno do mięs, jak i do deserów. Kandyzowane owoce pigwowca chińskiego to doskonały, pachnący dodatek do keksów i tortów.
Pigwowiec chiński zmienia swój wygląd w ciągu roku, ale zawsze wygląda niezwykle: wiosną zdobią go kwiaty, jesienią owoce, przez cały sezon wegetacyjny liście, najpierw ciemnozielone, potem pomarańczowe lub czerwone, a zimą, kiedy liście już opadną, dobrze widoczna staje się wyjątkowa, wielobarwna kora. Z tych powodów pigwowca można uznać za wyjątkową roślinę, zasługującą na centralne miejsce w ogrodzie.
Producent | Szkółki Konieczko - Dział ozdobny |
---|---|
Pojemnik | C1,5 – 1,5l |
Waga sadzonki [kg] | 1.500000 |
Pokrój | rozłożysty |
Wymagania słoneczne | do półcienia, na słońce |
Szczepienie | nieszczepione |
Styl ogrodu | ogrody miejskie, ogrody podmiejskie, ogrody nieregularne (swobodne), ogrody nowoczesne, ogrody naturalistyczne, ogrody śródziemnomorskie, ogrody japońskie, ogrody chińskie |
Zastosowanie | do formowania, nasadzenia naturalistycze, owoce do mrożenia, owoce na nalewki, owoce na przetwory, owoce na soki, owoce na wino, rosnące pojedynczo (soliter), sad |
Rodzaj gleby | gliniasta, gliniasto-piaszczysta, próchniczna, przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, żyzna |
PH gleby | lekko kwaśne: pH 6,1 – 6,7, obojętne: pH 6,8 – 7,0, lekko zasadowe: pH 7,0 – 7,2, zasadowe: pH > 7,2 |
Tempo wzrostu | normalne |
Miejsce sadzenia | ogrody miejskie, ogrody orientalne, ogrody przydomowe, przy ścianach i płotach, rabaty |
Docelowa rozpiętość | od 4 m do 6 m |
Wysokość docelowa | od 4 m do 6 m |
Kształt owocu | wydłużony |
Kolor owoców | jasno-żółte, żółte |
Smak owoców | aromatyczny, cierpki, dużo garbników, kwaśny |
Owoce rodzaj | jadalne, ozdobne |
Pora owocowania | jesień |
Pora dojrzewania owoców | październik, listopad |
Rodzaj kwiatów | pachnące, pojedyncze |
Barwa kwiatów | różowe |
Intensywność zapachu kwiatów | lekko pachnące |
Pora kwitnienia | wczesna wiosna |
Barwa liści / igieł | zielone |
Zapotrzebowanie na wodę | średnie |
Odporność na mrozy | dobra do -21°C |
Wymagania słoneczne | pełne słońce, półcień |
Walory użytkowe | jadalne owoce nietypowe, miododajne, dla ptaków i zwierząt , witalne, horiterapeutyczne |
Walory ozdobne | barwna dekoracyjna kora, ciekawy pokrój, dekoracyjne owoce, wielobarwność, dekoracyjne liście, błyszczące liście, ozdobne kwiaty, przebarwiają się jesienią, pachnące kwiaty, niespotykany wygląd owoców |
Strefa mrozoodporności | 6 a: –26,1 °C –23,3 °C |
Wiek sadzonki | 1 sezon |
Wysokość sadzonki | 100 - 140 cm |
Sposób rozmnażania | sadzonki ukorzeniane |