Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.)
Mało znany, a bardzo interesujący krzew dający smaczne i bogate w prozdrowotne składniki owoce. Owoce dojrzewają już w czerwcu, obficie pojawiając się na krzewach.
Jagody kamczackie mają delikatny, słodki smak, najlepiej smakują na świeżo, ale doskonale nadają się także na przetwory. Można je także mrozić.
Jagoda kamczacka naturalnie rośnie na Kamczatce, jest więc doskonale przystosowana do trudnych warunków. Dobrze rośnie nawet na słabych, nieurodzajnych glebach. Znosi nawet najmroźniejsze zimy.
Najlepiej owocuje po zapyleniu krzyżowym, dlatego należy posadzić obok siebie co najmniej dwa krzewy różnych odmian kwitnących w tym samym czasie.
Zestaw najlepszych odmian jagody - deserowych, przerobowych, do plantacji owocowej i na działkę
Pokaż więcej
Pokaż mniej
Kupuj wg
-
Jagoda kamczacka 'Karina'
Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.sadzonki ukorzeniane19,95 złDostępny