Jagoda kamczacka 'Karina'
Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.
19,95 zł
W magazynie
Wysokość sadzonki40 - 60 cm
PojemnikC1,5 – 1,5l
Wysyłka rozpocznie się04.03.2024
Dostawa w ciągu roboczych
Uwaga: Termin uzalezniony jest od pogody (deszcz, śnieg lub przymrozki) i może ulec wydłużeniu. Wiecej...
Wysyłka od poniedziałku do czwartku, aby rośliny nie utknęły w weekend na sortowni.
Chcesz otrzymać przesyłkę w innym terminie? Podaj go w komentarzu do zamówienia.
Koszt dostawy już od 19,50 zł
1 paczka do 15kg: 19,50 zł, każda następna: 10,00 zł
W jednej paczce pakujemy od 7 do 15 roślin w standardowych pojemnikach lub ok 20 roślin z odkrytym korzeniem.
Pewne i sprawdzone opakowanie roślin
60-dni na zwrot
Przyjmujemy zamówienia telefoniczne
Od poniedziałku do piątku w godzinach: od 8:00 do 16:00. +48 502 502 103
Kalendarz wysyłki:
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Sprzedaż
Wysyłka
Lonicera caerulea var. kamtschatica 'Karina'
Bardzo wczesna odmiana jagody kamczackiej, której owoce zaczynają dojrzewać już w połowie maja. Plonuje bardzo obficie, zwykle już w drugim roku po posadzeniu.
Krzew o kulistym pokroju, dorastający do 2 m wysokości. Bardzo wcześnie rozpoczyna wegetację, kwitnie na początku kwietnia. Kwiaty żółte, drobne, niepozorne, bez wartości dekoracyjnej, za to stanowiące bardzo cenny, wczesnowiosenny pożytek dla pszczół. Owoce dojrzewają zwykle w połowie maja, są duże (do 3 cm długości), podłużne, ciemnoniebieskie, obficie pokryte woskowym nalotem, słodkie z lekko kwaskowatym posmakiem, bardzo smaczne. Dojrzewają stopniowo i dość szybko opadają, więc wymagają systematycznego zbioru.
Jagody kamczackie najlepiej owocują po zapyleniu krzyżowym, dlatego należy sadzić obok siebie co najmniej dwie rośliny różnych odmian. Bardzo dobrym zapylaczem dla ‘Kariny’ są m.in. ‘Wojtek’, ‘Duet’, Atut’ i inne odmiany kwitnące w tym samym czasie. Jednocześnie ‘Karina’ jest dobrym zapylaczem dla innych odmian.
Jagoda kamczacka ‘Karina’ jest polską odmianą, wyhodowaną i wprowadzoną na rynek w Polsce.
Krzew o kulistym pokroju, dorastający do 2 m wysokości. Bardzo wcześnie rozpoczyna wegetację, kwitnie na początku kwietnia. Kwiaty żółte, drobne, niepozorne, bez wartości dekoracyjnej, za to stanowiące bardzo cenny, wczesnowiosenny pożytek dla pszczół. Owoce dojrzewają zwykle w połowie maja, są duże (do 3 cm długości), podłużne, ciemnoniebieskie, obficie pokryte woskowym nalotem, słodkie z lekko kwaskowatym posmakiem, bardzo smaczne. Dojrzewają stopniowo i dość szybko opadają, więc wymagają systematycznego zbioru.
Jagody kamczackie najlepiej owocują po zapyleniu krzyżowym, dlatego należy sadzić obok siebie co najmniej dwie rośliny różnych odmian. Bardzo dobrym zapylaczem dla ‘Kariny’ są m.in. ‘Wojtek’, ‘Duet’, Atut’ i inne odmiany kwitnące w tym samym czasie. Jednocześnie ‘Karina’ jest dobrym zapylaczem dla innych odmian.
Jagoda kamczacka ‘Karina’ jest polską odmianą, wyhodowaną i wprowadzoną na rynek w Polsce.
Wymagania:
Bardzo łatwa w uprawie roślina, o minimalnych wymaganiach siedliskowych. Dobrze rośnie nawet na słabych, mało zasobnych glebach. Niewrażliwa na bardzo niskie temperatury zimą oraz na późnowiosenne przymrozki. Kwiaty bez szkód znoszą temperaturę rzędu -7 st. C.
Jagody kamczackie dobrze znoszą okresową suszę, ale narażone na brak wody znacznie słabiej owocują, dlatego warto zadbać o ich podlewanie w bezdeszczowym czasie.
Nie wymaga cięcia, jedynie starsze rośliny warto co kilka lat poddać cięciu odmładzajacemu.
Bardzo łatwa w uprawie roślina, o minimalnych wymaganiach siedliskowych. Dobrze rośnie nawet na słabych, mało zasobnych glebach. Niewrażliwa na bardzo niskie temperatury zimą oraz na późnowiosenne przymrozki. Kwiaty bez szkód znoszą temperaturę rzędu -7 st. C.
Jagody kamczackie dobrze znoszą okresową suszę, ale narażone na brak wody znacznie słabiej owocują, dlatego warto zadbać o ich podlewanie w bezdeszczowym czasie.
Nie wymaga cięcia, jedynie starsze rośliny warto co kilka lat poddać cięciu odmładzajacemu.
Zastosowanie:
Jagoda kamczacka ‘Karina’ nie ma dużych walorów dekoracyjnych, dlatego jest traktowana przede wszystkim jako krzew owocowy. Owoce jagody kamczackiej są niezwykle bogatym źródłem antocyjanów i innych przeciwutleniaczy, licznych witamin i soli mineralnych. Doskonale nadają się do spożywania na świeżo, jako dodatek do deserów, galaretek. Mogą być mrożone i przetwarzane na soki, dżemy, konfitury i nalewki. Niestandardowym zastosowaniem owoców jagody kamczackiej jest używanie świeżych lub mrożonych owoców jako posypki do lodów. Zmrożone owoce wrzucone do drinka mogą z powodzeniem zastępować kostki lodu, nie tylko chłodząc, ale i oryginalnie dekorując napój.
Niebagatelną rolą jagody kamczackiej jest także dostarczanie pszczołom nektaru i pyłku, którego tak wczesną wiosną zwykle brakuje.
Jagoda kamczacka ‘Karina’ nie ma dużych walorów dekoracyjnych, dlatego jest traktowana przede wszystkim jako krzew owocowy. Owoce jagody kamczackiej są niezwykle bogatym źródłem antocyjanów i innych przeciwutleniaczy, licznych witamin i soli mineralnych. Doskonale nadają się do spożywania na świeżo, jako dodatek do deserów, galaretek. Mogą być mrożone i przetwarzane na soki, dżemy, konfitury i nalewki. Niestandardowym zastosowaniem owoców jagody kamczackiej jest używanie świeżych lub mrożonych owoców jako posypki do lodów. Zmrożone owoce wrzucone do drinka mogą z powodzeniem zastępować kostki lodu, nie tylko chłodząc, ale i oryginalnie dekorując napój.
Niebagatelną rolą jagody kamczackiej jest także dostarczanie pszczołom nektaru i pyłku, którego tak wczesną wiosną zwykle brakuje.
Nazwa alternatywna | wiciokrzew kamczacki |
---|---|
Producent | Szkółki Konieczko - Dział ozdobny |
Pojemnik | C1,5 – 1,5l |
Waga sadzonki [kg] | 1.500000 |
Pokrój | wzniesiony |
Wymagania słoneczne | do półcienia, na słońce |
Szczepienie | nieszczepione |
Styl ogrodu | ogrody podmiejskie, ogrody regularne (geometryczne), ogrody nieregularne (swobodne), ogrody skalne, ogrody nowoczesne, ogrody japońskie, ogrody chińskie, sady |
Zastosowanie | aleje i szpalery, doniczki i pojemniki, nasadzenia naturalistycze, owoce deserowe, owoce do mrożenia, owoce na nalewki, owoce na przetwory, owoce na soki, owoce na wino, sad |
Rodzaj gleby | gliniasta, gliniasto-piaszczysta, próchniczna, przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, żyzna |
PH gleby | lekko kwaśne: pH 6,1 – 6,7, obojętne: pH 6,8 – 7,0, lekko zasadowe: pH 7,0 – 7,2, zasadowe: pH > 7,2 |
Tempo wzrostu | normalne |
Miejsce sadzenia | mini ogrody, ogrody miejskie, ogrody orientalne, ogrody przydomowe, przy ścianach i płotach, balkony, patio i tarasy, rabaty |
Docelowa rozpiętość | od 1 m do 2 m |
Wysokość docelowa | od 1 m do 2 m |
Kształt owocu | podłużny |
Kolor owoców | granatowe, niebieskie |
Smak owoców | aromatyczny, lekko kwaśny , słodki, soczysty |
Owoce rodzaj | jadalne, ozdobne |
Pora owocowania | wiosenna |
Pora dojrzewania owoców | maj, czerwiec |
Rodzaj kwiatów | pojedyncze |
Barwa kwiatów | białe, kremowe, jasno-żółte |
Intensywność zapachu kwiatów | lekko pachnące |
Pora kwitnienia | wczesna wiosna |
Barwa liści / igieł | zielone |
Zapotrzebowanie na wodę | średnie |
Odporność na mrozy | bardzo dobra do -32°C |
Wymagania słoneczne | pełne słońce, półcień |
Walory użytkowe | jadalne owoce nietypowe, miododajne, dla ptaków i zwierząt , tlenowe dla środowiska , witalne, do gleb kwaśnych |
Walory ozdobne | dekoracyjne owoce, ozdobne kwiaty, przebarwiają się jesienią, niespotykany wygląd owoców |
Strefa mrozoodporności | 3: -40,0 °C –34,4 °C |
Wysokość sadzonki | 40 - 60 cm |
Sposób rozmnażania | sadzonki ukorzeniane |
Zapylacze | Jagoda kamczacka ‘Atut’, ‘Duet’, ‘Wojtek’, ‘Zojka’, 'Morena', 'Czelabinka' |