Akebia (Akebia)
Oryginalne pnącze, zaliczany do nietypowych gatunków jadalnych. Atrakcyjne ze względu na jasnozielone liści o subtelnej strukturze i ciemnoróżowe kwiaty wydzielające subtelny
cynamonowo-czekoladowy zapach, przez który zresztą akebia bywa nazywana “czekoladowym pnączem”. Owocem akebii jest mięsista, z kształtu podobna do parówki jagoda, jadalna, bardzo smaczna, nieco przypominająca w smaku melona. Dojrzałe owoce pękają, wtedy można je zjadać prosto po zerwaniu, smaczne są także po opadnięciu na ziemię.
Akebia rośnie mocno, idealnie nadaje się do obsadzania altan i innych mocnych konstrukcji, z powodzeniem może piąć się także po koronach drzew. Na naturalnych stanowiskach jest częściowo zimozielona. W Polsce jesienią gubi liście, w mroźniejsze zimy najmłodsze pędy mogą nieco przemarzać, ale wiosną z pewnością roślina odbije. Ma bardzo niskie wymagania, może rosnąć w praktycznie każdym ogrodzie. Najlepiej owocuje po zapyleniu krzyżowym, dlatego warto posadzić obok siebie co najmniej dwie rośliny.
Akebia to bardzo ciekawa alternatywa dla popularniejszych pnączy.