Akebia (Akebia)

Oryginalne pnącze, zaliczany do nietypowych gatunków jadalnych. Atrakcyjne ze względu na jasnozielone liści o subtelnej strukturze i ciemnoróżowe kwiaty wydzielające subtelny

cynamonowo-czekoladowy zapach, przez który zresztą akebia bywa nazywana “czekoladowym pnączem”. Owocem akebii jest mięsista, z kształtu podobna do parówki jagoda, jadalna, bardzo smaczna, nieco przypominająca w smaku melona. Dojrzałe owoce pękają, wtedy można je zjadać prosto po zerwaniu, smaczne są także po opadnięciu na ziemię. 

Akebia rośnie mocno, idealnie nadaje się do obsadzania altan i innych mocnych konstrukcji, z powodzeniem może piąć się także po koronach drzew. Na naturalnych stanowiskach jest częściowo zimozielona. W Polsce jesienią gubi liście, w mroźniejsze zimy najmłodsze pędy mogą nieco przemarzać, ale wiosną z pewnością roślina odbije. Ma bardzo niskie wymagania, może rosnąć w praktycznie każdym ogrodzie. Najlepiej owocuje po zapyleniu krzyżowym, dlatego warto posadzić obok siebie co najmniej dwie rośliny. 

Akebia to bardzo ciekawa alternatywa dla popularniejszych pnączy.

Pokaż więcej
Pokaż mniej
Ładuję...

Produkty 3

na stronę
Ustaw kierunek malejący
  1. Akebia pięciolistkowa

    Akebia quinata
    Ocena:
    nieszczepione
    18,00 zł
    w produkcji
  2. Akebia pięciolistkowa 'Variegata' 

    Akebia quinata 'Variegata'
    Ocena:
    nieszczepione
    18,00 zł
    niedostępny
  3. Akebia trójlistkowa

    Akebia trifoliata
    Ocena:
    nieszczepione
    18,00 zł
    niedostępny

Produkty 3

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Copyright © 2006 – 2020 drzewa.com.pl - Szkółki Konieczko