Kasztan jadalny

Castanea sativa
Obecnie brak rośliny w sprzedaży

Koszt wysyłki: 19,50 zł za paczkę do 30 kg (15 do 30 roślin)
Każda następna paczka w zamówieniu kosztuje tylko 10,00 zł

Castanea sativa

Kasztan jadalny rośnie na południu Europy, u nas najczęściej można go spotkać w ogrodach botanicznych, w parkach na zachodzie kraju, albo u hodowców kasztanów jadalnych np. w Borku koło Kalisza. Kasztan jadalny to drzewo wysokości do 30 metrów. Kora ołowianoszara i gładka z biegiem lat staje się ciemnobrązowa z podłużnymi bruzdami. Liście długie, skrętoległe, pojedyncze, równomiernie piłkowane, zaostrzone. Długość ok. 10-30 cm, szerokość ok. 8 cm. Ciemnozielone, od spodu jasnozielone, po obu stronach nagie. Kotki długości do 35 cm. Owoce w postaci trójkomorowych, kolczastych (jeżowatych) torebek z jadalnymi owocami w ilości 1 do 3 sztuk. Ponieważ kasztan należy do rodziny bukowatych to owoce nazywamy orzechami. Są one spłaszczone, do 3 cm średnicy. Dojrzewają pod koniec października. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Lubi żyzne i wapienne gleby.

Zastosowanie: sadzony jako drzewo ozdobne w parkach oraz ogrodach, pamiętając jednak o jego małej odporności na niskie temperatury.

Ciekawostki: Wartości odżywcze Castanea sativa podobne są do ziarna zbóż. Jest lekkostrawny, a jego mączny, delikatny i słodki smak na długo pozostaje w pamięci. Do spożycia nadają się wyłącznie dojrzałe i świeże owoce. Pomimo dużej popularności w Europie Zachodniej, u nas ciągle są, niestety, rzadkością. Można je serwować na surowo, upieczone lub ugotowane. Z suchych wytwarzana jest mąka, która służy do wypieków chleba i tzw. polenty, a także do produkcji ciast. Z białych, suszonych kasztanów robi się także zupę na bazie mleka koziego z cienkim makaronem. Zupa taka musi być bardzo gęsta, by ją można prawe kroić nożem. Najbardziej popularne i najchętniej kupowane są jednak pieczone. Ale jeżeli uda nam się kupić duże, dojrzałe okazy, można samemu przygotować sobie taki rarytas – trzeba jednak pamiętać, by przed włożeniem kasztanów do piekarnika naciąć im skórki, w przeciwnym bowiem razie możemy się narazić na katastrofę estetyczną naszej potrawy. Kiedy kasztany są już miękkie, możemy je podać bez dodatków lub oblane słodkim sosem.
Warto w tym miejscu dodać, że kasztany mają dobroczynny wpływ na nasz układ immunologiczny.