Przedsprzedaż Wiosenna

Kup teraz, a Twoje zamówienie zostanie wysłane po 15 marca 2020 roku (przybliżony termin wysyłki uzależniony od pogody). Sprawdź szacunkowe koszty wysyłki przy kasie.

Cis japoński

Cis japoński

Jest to krzew, czasem nieduże drzewo, naturalnie występuje na terenie Rosji, Chin, Korei i Japonii. W zależności od klimatu przybiera różny pokrój. Najczęściej jest rozłożysty, szeroki,  o stożkowatym lub owalnym kształcie. Rośnie dość wolno, ale w dobrych warunkach może dorastać nawet do 15 m wysokości. Posiada bardzo ładną, łuszczącą się, czerwonobrązową korę.

Jest rośliną zimozieloną, iglastą. Jego igły są krótkie, do 2,5 cm długości, płaskie, z wierzchu ciemnozielone, zaś od spodu jaśniejsze, prawie żółte, nieregularnie rozłożone na pędach. Owocem, podobnie jak u innych cisów, jest czerwona jagoda zawierająca małe nasionko w mięsistej osnówce (osnówka stanowi jedyną nie trującą część rośliny). Cis japoński obficie pokrywa się owocami, dzięki czemu jest jeszcze bardziej dekoracyjne. Nie jest to roślina wymagająca w uprawie. Może rosnąć nawet na przeciętnie żyznej glebie, umiarkowanie wilgotnej i świeżej. Preferuje stanowiska słoneczne i półcieniste. Całkowicie mrozodoporna.

Produkty 5

Ustaw kierunek malejący
na stronę

Produkty 5

Ustaw kierunek malejący
na stronę