Pigwowiec japoński
Dostawa w ciągu 3 - 5 dni roboczych
Uwaga: Termin uzalezniony jest od pogody (deszcz, śnieg lub przymrozki) i może ulec wydłużeniu. Wiecej...
Wysyłka od poniedziałku do czwartku, aby rośliny nie utknęły w weekend na sortowni.
Chcesz otrzymać przesyłkę w innym terminie? Podaj go w komentarzu do zamówienia.
Koszt dostawy już od 19,50 zł
1 paczka do 15kg: 19,50 zł, każda następna: 10,00 zł
W jednej paczce pakujemy od 7 do 15 roślin w standardowych pojemnikach lub ok 20 roślin z odkrytym korzeniem.
Pewne i sprawdzone opakowanie roślin
60-dni na zwrot
Przyjmujemy zamówienia telefoniczne
Od poniedziałku do piątku w godzinach: od 8:00 do 16:00. +48 502 502 103
Chaenomeles japonica (Thunb. ) Lindl. ex Spach.
Atrakcyjny, obficie kwitnący wiosną krzew, który jesienią rodzi aromatyczne owoce, doskonałe na syropy i nalewki. Pigwowiec japoński naturalnie występuje w Japonii, do Europy został sprowadzony w drugiej połowie XIX w. Kwitnie wczesną wiosną, jeszcze przed rozwojem liści. Siedzące na ciernistych pędach czerwonopomarańczowe kwiaty występują w bardzo dużej ilości, a wyrastające po nich liście są błyszczące, ciemnozielone, także dekoracyjne. W miejsce kwiatów rozwijają się owoce, które dojrzewają zwykle w październiku. Są nieduże (do 5 cm), twarde, początkowo zielone, po dojrzeniu żółte, często z czerwonymi nakropieniami.
Wymagania:
Gatunek o niskich wymaganiach siedliskowych, który dobrze radzi sobie nawet na słabych i dość suchych glebach, chociaż na glebach żyznych i świeżych rośnie bujniej. Preferuje słoneczne stanowiska. Pigwowiec japoński mocno się zagęszcza, dlatego warto go przycinać, usuwając pędy stare, uszkodzone, a także wrastające do środka krzewu i krzyżujące się.
Zastosowanie:
Niezawodnie kwitnący i owocujący krzew, ozdobny przez znaczną część sezonu wegetacyjnego. Bardzo obficie kwitnie i owocuje, jego pędy wiosną są wręcz oblepione kwiatami, a jesienią - owocami. Niezebrane, dojrzałe owoce pozostają na krzewie przez kilka tygodni zimy.
Owoce pigwowca japońskiego nie tylko dobrze wyglądają, ale także znajdują zastosowanie w kuchni. Chociaż na surowo są twarde, kwaśne i cierpkie, doskonale nadają się na przetwory: wytworzone z nich nalewki, syropy i konfitury charakteryzują się wyrazistym smakiem i bardzo przyjemnym aromatem, a dodatkowo zawierają znaczne ilości witamin i innych składników prozdrowotnych.
Pigwowiec japoński może być sadzony pojedynczo, a także w formie szpalerów i żywopłotów. Dzięki obecności długich, ostrych cierni, żywopłot z pigwowca japońskiego pełni funkcję obronną.
Producent | Szkółki Konieczko - Dział ozdobny |
---|---|
Pojemnik | C1,5 – 1,5l |
Waga sadzonki [kg] | 1.500000 |
Pokrój | rozłożysty |
Wymagania słoneczne | do półcienia, na słońce |
Szczepienie | nieszczepione |
Styl ogrodu | ogrody miejskie, ogrody podmiejskie, ogrody nieregularne (swobodne), ogrody nowoczesne |
Zastosowanie | nasadzenia naturalistycze, owoce do mrożenia, owoce na nalewki, owoce na przetwory, owoce na soki, owoce na wino |
Rodzaj gleby | gliniasta, gliniasto-piaszczysta, próchniczna, przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, żyzna |
PH gleby | lekko kwaśne: pH 6,1 – 6,7, obojętne: pH 6,8 – 7,0, lekko zasadowe: pH 7,0 – 7,2, zasadowe: pH > 7,2 |
Tempo wzrostu | normalne |
Miejsce sadzenia | rabaty |
Docelowa rozpiętość | od 1 m do 2 m |
Wysokość docelowa | od 1 m do 2 m |
Rozstaw sadzenia | 50 – 60 cm |
Kształt owocu | kulisty |
Kolor owoców | zielono- żółte, wielobarwne |
Smak owoców | aromatyczny, cierpki, kwaśny, lekko słodki |
Owoce rodzaj | jadalne, ozdobne |
Pora owocowania | jesień |
Pora dojrzewania owoców | październik, listopad |
Barwa kwiatów | czerwone, pomarańczowe, różowe |
Pora kwitnienia | wczesna wiosna |
Barwa liści / igieł | zielone |
Zapotrzebowanie na wodę | średnie |
Odporność na mrozy | dobra do -21°C |
Wymagania słoneczne | pełne słońce, półcień |
Walory użytkowe | jadalne owoce nietypowe, miododajne, dla ptaków i zwierząt , witalne, horiterapeutyczne |
Walory ozdobne | dekoracyjne owoce, dekoracyjne liście, błyszczące liście, ozdobne kwiaty |
Strefa mrozoodporności | 5 : –28,9 °C –23,3 °C |
Wysokość sadzonki | 40 - 70 cm |
Sposób rozmnażania | sadzonki ukorzeniane |