Jałowiec - Juniperus

Polska nazwa jałowca pochodzi od jałowych czyli niezbyt żyznych gleb. Wzięła ona się stąd, że jałowce mają bardzo niskie wymagania glebowe i doskonale rosną na suchych, piaszczystych, ubogich w składniki pokarmowe stanowiskach. Świetnie znoszą suszę.

Owoce jałowców są wykorzystywane w produkcji żywności, np. owoce jałowca pospolitego (szyszkojagody) są nieodzowne przy produkcji ginu, zresztą nazwa “gin” pochodzi od staroholenderskiej nazwy jałowca. Owoce bywają także stosowane jako przyprawa, znacznie poprawiająca smak i aromat bigosu. Natomiast drewno jałowca stosowane do wędzenia nadaje wędlinom balsamiczny aromat.

Produkty 1-60 z 176

Ustaw kierunek malejący
na stronę
Strona

Produkty 1-60 z 176

Ustaw kierunek malejący
na stronę
Strona