morwa biała liście

Morwa biała to nieszablonowe drzewo ozdobne i użytkowe. Długowieczna roślina, której egzemplarze liczą nawet ponad 200 lat. Jej charakterystyka, najciekawsze odmiany i szeroki wachlarz zastosowań, przyciągną niewątpliwie niejednego miłośnika roślin.

Charakterystyka morwy białej

Morwa biała posiada gęstą, kulistą i rozłożystą koronę, o bardzo charakterystycznych konarach. W polskich warunkach klimatycznych dorasta do 10-15 m. Liście są w zarysie szeroko-jajowate, o długości 6-16 cm. Mają 3-4 różne formy: niektóre są jajowate, sercowate, inne są nieregularnie powycinane lub klapowane, zaś jeszcze inne niesymetryczne, jak u wiązu. Liście z wierzchu są jasnozielone, nagie, zaś od spodu krótko owłosione. Morwa biała ma 2 rodzaje kwiatów: męskie 4-pręcikowe, z 4 płatkami korony i żeńskie bez okwiatu, z grubymi działkami i jednym słupkiem górnym o nagim znamieniu. Kwitnie od maja do czerwca. Owoc przypomina malinę, jest barwy białej lub białoróżowej. Osadzony jest na długiej, zwisającej szypułce jak wiśnia, ma 2-3 cm długości. Owoce dojrzewają w sierpniu.

Wymagania morwy białej

Morwa jest rośliną odporną na niskie temperatury, szybko regeneruje się po przemarznięciu. Dobrze rośnie na glebach lekkich, kamienistych i piaszczystych, ale najlepiej na glebach żyznych. Wymaga miejsca słonecznego. Dobrze radzi sobie z zanieczyszczonym powietrzem i przycinaniem.

Zastosowanie morwy białej

Odpowiednia do przydomowych ogrodów i parkowych alejek. Polecana na roślinę żywopłotową ze względu na ładne i sporych rozmiarów liście. Dobra na nasadzenia pojedyncze. Owoce nadają się do kuchennych eksperymentów z nalewkami i przetworami.

Odżywcze owoce morwy białej

morwa biała owoce Owoce morwy białej mają wiele zastosowań

Owoce morwy białej są jadalne na surowo. Dobrze wybarwione owoce morwy białej można używać do soków, konfitur czy kompotów. Wykorzystuje się je również w robieniu wina. W smaku są słodkie, ale lekko mdłe. Owoce zawierają 22% cukru, kwas jabłkowy i cytrynowy, karoteny, kwas foliowy, witaminy C, E, B, potas.

Przepis na syrop z morwy białej

Składniki: 1 litr soku z owoców morwy, szklanka wody, 800 g cukru, sok z 2 cytryn

Przepis: Cukier zagotować w wodzie. Dolać sok, po czym krótko gotować mieszając z sokiem cytryn. Zdjąć z ognia, po czym gorący syrop nalać do butelek i szczelnie je zamknąć.

Ciekawostki o roślinie

  • Liście morwy białej są pokarmem dla jedwabników produkujących cenny jedwab.
  • Drewno morwy jest wykorzystywane w przemyśle meblowym.
  • Korzeń morwy jest wykorzystywany przeciwbakteryjnie w tradycyjnej medycynie azjatyckiej.
  • Owoce wspomagają odchudzanie i leczenie cukrzycy typu II.
  • W Tadżykistanie suszone, mielone owoce wykorzystywano do wyrobu słodyczy.
  • Uprawiana w Chinach od starożytności.

Popularne odmiany morwy białej

Morwa biała 'Macrophylla'

morwa biała macrophylla Morwa biała 'Macrophylla'

Inna nazwa tej rośliny to ‘Platanifolia’. W szczególności traktowana jako drzewo ozdobne, którego główną zaletą są bardzo duże, żywozielone liście o trzech - pięciu ostro zakończonych klapach. Jesienią liście nabierają atrakcyjnego, żółtego koloru lub opadają zielone nie zmieniając swojej barwy. ‘Macrophylla’ może dorastać nawet do 15 m wysokości przy 6-8 m szerokości. Przy pomocą łatwego cięcia można uzyskać o wiele niższe drzewko o szerokim, parasolowatym kształcie. Nieliczne kwiaty pojawiają się wiosną. Owoce tej odmiany są czerwone i drobne, pojawiające się tylko w niektórych latach. Są nieco mdłe, ale smaczne i słodkie. Morwa biała ‘Macrophylla’ jest odmianą znaną od dawna. Prawdopodobnie pochodzi z Francji, z początków XIX w.

Dowiedz się więcej o wymaganiach i zastosowaniu Morwy białej 'Macrophylla'

Morwa biała 'Konstantynopol'

morwa biała konstantynopol Morwa biała 'Konstantynopol'

Jest to plenna odmiana morwy białej, posiadająca bardzo smaczne i duże owoce o porcelanowobiałej barwie. Drzewko po 10 latach bardzo rzadko przekracza 4 m wysokości. Po wielu latach może osiągnąć 8 m. Posiada bardzo duże atrakcyjne liście o zróżnicowanym kształcie. Na młodych przyrostach są mocno klapowane, a na starszych całobrzegie. Atrakcyjnym atutem rośliny jest żywozielona barwa liści o dużej blaszce liściowej. Pierwsze owoce odmiany 'Konstantynopol' nadają się już do zbiorów w połowie maja. Dojrzewają stopniowo, dzięki czemu okres zbioru może trwać nawet kilka tygodni. Znakomita do uprawy towarowej i do domowego ogródka. 

Dowiedz się więcej o wymaganiach i zastosowaniu Morwy białej 'Konstantynopol'

Morwa biała 'Pendula'

morwa biała pendula Morwa biała 'Pendula'

Niewątpliwie odmiana dekoracyjna o “płaczącym” pokroju. Drzewko posiada parasolowatą koronę o nieregularnym kształcie i długich zwisających gałęziach. Rozrasta się do 2 - 3 m na szerokość oraz 1 -2 m na wysokość. Wszystko zależy od wysokości miejsca szczepienia na pniu. Charakterystyczne są dość duże, klapowane, błyszczące liście, przebarwiające się jesienią na żółto. 'Pendula' owocuje bardzo obficie. Na początku owoce są białe, lecz w miarę dojrzewania stają się czerwone, by na koniec osiągnąć intensywnie czarną barwę.

Dowiedz się więcej o wymaganiach i zastosowaniu Morwy białej 'Pendula'

Morwa biała 'Eldorado'

morwa biała eldorado Morwa biała 'Eldorado'

Doskonała odmiana morwy przeznaczona na uprawy plantacyjne. W Polsce plantacje morwy nie są zbyt powszechnie znane. W wielu innych krajach owoce morwy są tak popularne jak u nas jabłka czy gruszki. 'Eldorado' jest odmianą rosnącą dynamicznie. Osiąga typowe dla morwy białej rozmiary, maksymalnie do 6 - 8 m wysokości, po 10 latach może mieć do 4 m wysokości. Rośnie jako drzewo o drobnej budowie ze smukłym pniem lub wielopienny, duży krzew - wszystko zależy od prowadzenia. Ta odmiana rodzi duże owoce o białej barwie. Intensywna biel w połączeniu ze smakiem owoców sprawia, że drzewo jest naprawdę interesującym rarytasem.

Morwa biała to drzewo, które z pewnością niejednemu miłośnikowi roślin umili życie w ogrodzie. Jego walorów użytkowych i ozdobnych jest całkiem sporo, przez co staje się z roku na rok coraz popularniejszym gatunkiem w naszym kraju.

Polecamy dla Ciebie