Rośliny o owocach na przetwory
Owoce z oferowanych przez nas drzewek i krzewów doskonale nadają się na przetwory. Powidła śliwkowe, sok gruszkowy, dżem brzoskwiniowy, konfitury malinowe, kandyzowane wiśnie, nalewka z pigwy - to tylko niektóre z przykładów, jak można wykorzystać owocujące w ogrodzie drzewa i krzewy.
Oprócz gatunków typowo owocowych, przetwory owocowe można robić także z mniej oczywistych gatunków. Lekko gorzka konfitura z owoców jarzębu, aromatyzujący herbatę syrop z pigwowca, bardzo aromatyczny dżem z nieszpułek, obfitujące w witaminę C przetwory z rokitnika czy bogaty w przeciwutleniacze sok z aronii. Te rzadziej spotykane produkty pozwalają doświadczyć nowych smaków, a przy tym dostarczają ogromnych ilości witamin, soli mineralnych i coraz bardziej docenianych antyoksydantów.
Dodatkowym atutem robionych samodzielnie przetworów jest satysfakcja z wykorzystania darów natury, których marnowanie nasi przodkowie uznawali za karygodne niedbalstwo.
Pokaż więcej
Pokaż mniej
Kupuj wg
-
Świdośliwa okrągłolistna
Amelanchier rotundifolia (syn. Amelanchier ovalis)sadzonki ukorzeniane32,90 złDostępny -
-
Świdośliwa okrąglolistna 'Edelweiss'
Amelanchier rotundifoliasadzonki ukorzeniane57,95 złWyprzedane -
Pigwowiec pośredni 'Andenken an Karl Ramcke'
Chaenomeles superbasadzonki ukorzeniane22,95 złWyprzedane -