Wysyłka roślin rozpoczęta

Kup teraz, a Twoje zamówienie zostanie wysłane w ciągu 24h.

Morwa biała

Morus alba
12,00 zł

Koszt wysyłki: 

paczka do 30kg: 19,50 zł
każda następna: 10,00 zł
odbiór osobisty: 0,00 zł

Paczka zawiera od 15 do 30 roślin w zależności od wielkości pojemników.

Pojemnik: C2, P9

Model: Wys. 30-50 cm

Morus alba

Drzewo ozdobne i użytkowe, o ciekawych cechach botanicznych. Ma gęstą kulistą i rozłożystą koronę, o bardzo chaotycznych konarach. Dorasta do 10 – 15 m w naszych warunkach. Młode pędy są owłosione, starsze tracą owłosienie. Zimą przybierają żółtawą barwę. Kora ma szare zabarwienie. Liście są w zarysie szerokojajowate, 6 – 16 cm długie. Mają 3 – 4 różne formy. Niektóre są jajowate, sercowate inne są nieregularnie powycinane, lub klapowate, zaś jeszcze inne niesymetryczne, jak u wiązu. Liście z wierzchu są jasnozielone, zaś od spodu krótko owłosione. Ma 2 rodzaje kwiatów: męskie 4-pręcikowe, z 4 płatkami korony i żeńskie bez okwiatu, z grubymi działkami i jednym słupkiem górnym o nagim znamieniu. Kwitnie od maja do czerwca. Owoc przypomina malinę, jest owocostanem barwy białej, białoróżowej. Osadzony jest na długiej zwisającej szypułce jak wiśnia. Ma 2 – 3 cm długości. Owoce dojrzewają w sierpniu.

Uprawa: Dość dobrze znosi niskie temperatury. Po przemarznięciu szybko się regeneruje. Dobrze rośnie na glebach lekkich, piaszczystych, kamienistych, ale lepiej owocuje na glebach żyznych. Wymaga miejsca słonecznego. Świetnie znosi przycinanie. Dobrze znosi zanieczyszczenia powietrza.

Zastosowanie: Morwa biała polecana jest jako roślina żywopłotowa, ze względu na duże, ładne liście. Stosuje się ją do nasadzeń pojedynczych w parkach, oraz do tworzenia alei.

Inne zastosowania: Morwa biała jest uprawiana w Chinach od starożytności, a w Europie od VII wieku. Jej liście stanowią pokarm dla jedwabników (Bombyx mori), które produkują cenny jedwab. Owoce morwy są jadalne, słodkie i lekko mdłe. W Tadżykistanie mielone, suszone morwy służyły do wyrobu słodyczy. Owoce zawierają 22% cukru, kwas jabłkowy i cytrynowy, karoteny, kwas foliowy, witaminy C, E, B, potas. Smaczne są na surowo, na soki i na kompoty. W medycynie służy do wspomagania odchudzania i leczenia cukrzycy typu II. Drewno stosuje się w tokarstwie i do produkcji mebli.

Syrop morwowy

Składniki: 1 litr soku z morw, szklanka wody, 800 g cukru, sok z 2 cytryn Przepis: Cukier zagotować w wodzie. Dolać sok, po czym krótko gotować mieszając z sokiem cytryn. Zdjąć z ognia, po czym ciepły syrop nalać do butelek, które szczelnie zamykamy.

Więcej informacji
Producent Szkółki Konieczko
Typ rośliny niskie drzewka liściaste
Pokrój wzniesiony
Tempo wzrostu szybkie
Zapotrzebowanie na wodę średnie
Docelowa rozpiętość od 3m do 4m
Docelowa wysokość od 3m do 5m
Kolor owoców białe
Rodzaj owoców jadalne, ozdobne
Pora owocowania jesień
Pora dojrzewania owoców sierpień, wrzesień
Barwa kwiatów białe
Intensywność zapachu kwiatów bez zapachu
Barwa liści / igieł zielone
Pora kwitnienia wiosna
Odporność na mrozy dobra
Wymagania słoneczne pełne słońce, półcień
PH gleby lekko kwaśne: pH 6,1 – 6,7, obojętne: pH 6,8 – 7,0, lekko zasadowe: pH 7,0 – 7,2, zasadowe: pH > 7,2
Rodzaj gleby gliniasta, gliniasto-piaszczysta, przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, żyzna
Stanowisko półcieniste, słoneczne
Zastosowanie do ogrodów przydomowych, żywopłoty, aleje, parki, owoce deserowe, owoce na nalewki, owoce na przetwory, owoce na soki, owoce na wino
Walory użytkowe jadalne owoce nietypowe, dla ptaków i zwierząt , tlenowe dla środowiska , na żywopłoty wysokie, witalne , horiterapełtyczne
Walory ozdobne barwna dekoracyjna kora, ciekawy pokrój, dekoracyjne owoce