Sezon rozpoczęty! ROŚLINY Wysyłamy w 3 dni robocze :)

Kasztan jadalny (Castanea sativa)

Drzewo owocowe od wieków uprawiane w basenie Morza Śródziemnego, rodzące smaczne i wartościowe owoce - kasztany, zwane także maronami. Chociaż kasztan jadalny (Castanea sativa) pochodzi z cieplejszego klimatu, bez problemu może być uprawiany także w Polsce jako drzewo ozdobne, a w najcieplejszych rejonach kraju można spodziewać się także dojrzewających owoców. 

Jak wygląda kasztan jadalny

  • W cieplejszych krajach kasztan jadalny jest okazałym drzewem, może przekraczać 30 m wysokości. Kasztan jadalny rośnie tam jako potężne drzewo o szerokiej, rozłożystej koronie. 
  • W Polsce spotyka się znacznie niższe egzemplarze, prawie nie dochodzące do 20 m. Ponieważ w naszym kraju niskie temperatury mogą uszkadzać pąki i najmłodsze przyrosty, kasztan nie zawsze jest w stanie wykształcić swój typowy pokrój i nadmiernie się rozkrzewia. Z tego powodu można u nas spotkać egzemplarze rosnące w formie wielopniowego drzewa albo nawet krzewu. 
  • Dużą ozdobą kasztana jadalnego są jego liście: wydłużone, jasnozielone, błyszczące. Niezwykle atrakcyjnie wygląda kasztan jadalny podczas kwitnienia, ponieważ jego kwiaty, zwłaszcza męskie - zebrane w długie, kłosowe kwiatostany - są bardzo ozdobne. 
  • Ciekawie wyglądają także owoce kasztana jadalnego, które mają postać kulistych orzechów, zielonych, pokrytych długimi, gęstymi kolcami. Pod okrywą (kupulą) znajdują się zwykle 2 lub 3 kasztany (marony): brązowe, spłaszczone nasiona o błyszczącej skórce.  

Właściwości i zastosowanie kasztana jadalnego

  • Kasztan jadalny jest uprawiany jako roślina ozdobna. Nadaje się do dużych ogrodów i parków. Ma charakterystyczne, duże, jasnozielone liście i okazałe, długie, wzniesione kwiatostany, które nie są podobne do kwiatów żadnych innych uprawianych w Polsce drzew. Także owoce, trochę przypominające owoce popularnych w naszym kraju kasztanowców, są niebagatelną ozdobą tego niezwykłego drzewa. 
  • Owoce kasztana jadalnego, jak sama nazwa wskazuje, są jadalne i bardzo smaczne. Od wieków spożywane w krajach Europy Południowej, Polakom znane przede wszystkim z wakacyjnych wyjazdów. Są bogatym źródłem węglowodanów, mogą być spożywane po ugotowaniu lub upieczeniu, bywają także mielone na mąkę używaną do wypieków. 

Wymagania 

  • Uprawa kasztana jadalnego nie w każdym zakątku Polski jest możliwa, ale w najcieplejszych rejonach kraju rośnie bez większych problemów i nie wymaga szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych ani dużego doświadczenia. 
  • Najlepszym podłożem do uprawy kasztana jadalnego są gleby piaszczyste i piaszczysto-gliniaste, kwaśne, średnio zasobne i raczej suche. Gatunek nie toleruje gleb wapiennych oraz podmokłych. Preferuje pełne słońce.
  • Dorosłe kasztany jadalne rosnące na optymalnym podłożu dobrze znoszą nawet duże mrozy. Drzewa są jednak wrażliwe na przymrozki, zwłaszcza późnowiosenne, które mogą uszkadzać pękające pąki. Dlatego dobrze jest je sadzić w miejscu osłoniętym i zacisznym, młode rośliny zabezpieczać przed zimą oraz okrywać w razie prognozowania dużych spadków temperatury w okresie pękania pąków. 
  • Uszkodzenia mrozowe zwykle dotyczą tylko najmłodszych części rośliny. Jeśli do tego dojdzie, wiosną należy przyciąć przemarznięte pędy. Kasztan jadalny powinien wypuścić nowe liście i pędy z niższych fragmentów pnia i gałęzi. Takie uszkodzenia zwykle nie powodują większych strat, ale zaburzają właściwy pokrój drzewa, które zaczyna rosnąć wielopniowo lub krzaczato. 
  • Kasztan jadalny jest dużym drzewem o szerokiej koronie. Wybierając dla niego miejsce należy wziąć pod uwagę docelowe rozmiary.

Uprawa i pielęgnacja kasztana jadalnego

  • Uprawa kasztana jadalnego jest łatwa. Najważniejszym punktem jest dobranie mu odpowiedniego stanowiska i zapewnienie właściwego podłoża. 
  • Kasztan jadalny praktycznie nie wymaga cięcia poza cięciem sanitarnym polegającym na wycinaniu pędów uszkodzonych, przemarzniętych lub chorych.
  • Młode rośliny należy zabezpieczać na zimę. 
  • Kasztan jadalny najlepiej owocuje przy zapyleniu krzyżowym, dlatego warto posadzić obok siebie co najmniej dwa egzemplarze.
  • Owoce kasztana jadalnego do dojrzenia wymagają długiego, ciepłego lata, zatem w Polsce dojrzewają tylko w najcieplejszych rejonach. W lata chłodne kasztany mogą nie zdążyć dojrzeć przed nadejściem przymrozków.

Czym wyróżniają się nasze sadzonki?

Sadzonki kasztana jadalnego pochodzące ze Szkółki Konieczko wyróżniają się dobrą zdrowotnością i najwyższą jakością. Jeśli zamówisz je w naszym sklepie internetowym, w ciągu kilku dni otrzymasz pod drzwi pełnowartościową, piękną i gotową do posadzenia roślinę.

Pokaż więcej
Pokaż mniej

Produkty 8

Ustaw kierunek malejący
na stronę
  1. Kasztan jadalny

    Castanea sativa
    roślina z siewu
    Ocena:
    97%
    51,95 zł
    Dostępny
  2. Kasztan jadalny 'Variegata'

    Castanea sativa
    szczepienie
    Ocena:
    100%
    119,00 zł
    Wyprzedane
  3. Kasztan jadalny 'Anny's Summer Red'

    Castanea sativa
    sadzonki ukorzeniane
    0,00 zł
    Atlas
  4. Kasztan jadalny 'Albomarginata'

    Castanea sativa
    sadzonki ukorzeniane
    0,00 zł
    Atlas
  5. Kasztan jadalny 'Marigoule'

    Castanea sativa x mollissima
    sadzonki ukorzeniane
    0,00 zł
    Atlas
  6. Kasztan jadalny 'Marlhac'

    Castanea sativa x mollissima
    sadzonki ukorzeniane
    0,00 zł
    Atlas
  7. Kasztan jadalny 'Marsol'

    Castanea sativa x mollissima
    sadzonki ukorzeniane
    0,00 zł
    Atlas
  8. Kasztan jadalny 'Iharosberényi 29'

    Castanea sativa
    sadzonki ukorzeniane
    0,00 zł
    Atlas

Produkty 8

Ustaw kierunek malejący
na stronę
Copyright © 2005 – 2024 drzewa.com.pl - Szkółki Konieczko