Jeżyna popielica
Rubus caesius L
22,99 zł
Brak w magazynie
PojemnikC2 – 2l
Dostawa w ciągu 2 - 3 dni roboczych
Uwaga: Termin uzalezniony jest od pogody (deszcz, śnieg lub przymrozki) i może ulec wydłużeniu. Wiecej...
Wysyłka od poniedziałku do czwartku, aby rośliny nie utknęły w weekend na sortowni.
Chcesz otrzymać przesyłkę w innym terminie? Podaj go w komentarzu do zamówienia.
Koszt dostawy już od 19,50 zł
1 paczka do 15kg: 19,50 zł, każda następna: 10,00 zł
W jednej paczce pakujemy od 7 do 15 roślin w standardowych pojemnikach lub ok 20 roślin z odkrytym korzeniem.
Pewne i sprawdzone opakowanie roślin
60-dni na zwrot
Przyjmujemy zamówienia telefoniczne
Od poniedziałku do piątku w godzinach: od 8:00 do 16:00. +48 502 502 103
Kalendarz wysyłki:
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Sprzedaż
Wysyłka
Rubus caesius L
Popularny gatunek jeżyny o zdrowotnych właściwościach owoców i liści.
Jeżyna popielica występuje naturalnie w Europie i Azji, od Hiszpanii, poprzez Skandynawię, aż po zachodnie Chiny. Rośnie na skrajach lasów, nad zbiornikami wodnymi, na przydrożach, w zaroślach. Może dorastać do 2 m wysokości. Wytwarza długie, wzniesione lub pokładające się pędy pokryte gęsto kolcami i sinym woskowym nalotem. Pędy dotykające podłoża łatwo ukorzeniają się i dają początek nowym roślinom.
W pierwszym roku pędy są nierozgałęzione i płone. Pędy dwuletnie, częściowo zdrewniałe, rozgałęziają się, kwitną i owocują, a następnie zamierają. Liście złożone z 3-5 listków. Kwiaty pojawiają się na pędach dwuletnich od maja aż do września, są białe, pięciopłatkowe, zebrane w baldachogrona, zapylane przez owady. Owocem jest jeżyna - owoc złożony z kilku dużych, granatowych pestkowców przyrośniętych do dna kwiatowego, pokrytych, podobnie jak pędy, nalotem woskowym. Popielata barwa, którą nalot nadaje owocom i pędom, odpowiada za nazwę jeżyny popielicy.
Owoce nieduże, soczyste, kwaśne w smaku, w medycynie ludowej stosowane jako środek napotny. W tradycyjnym lecznictwie wykorzystuje się także liście jeżyny popielicy, które mają działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, ściągające, napotne i wykrztuśne, a nawet moczopędne i przeciwcukrzycowe. Dojrzewają od lipca aż do późnej jesieni.
Jeżyna popielica występuje naturalnie w Europie i Azji, od Hiszpanii, poprzez Skandynawię, aż po zachodnie Chiny. Rośnie na skrajach lasów, nad zbiornikami wodnymi, na przydrożach, w zaroślach. Może dorastać do 2 m wysokości. Wytwarza długie, wzniesione lub pokładające się pędy pokryte gęsto kolcami i sinym woskowym nalotem. Pędy dotykające podłoża łatwo ukorzeniają się i dają początek nowym roślinom.
W pierwszym roku pędy są nierozgałęzione i płone. Pędy dwuletnie, częściowo zdrewniałe, rozgałęziają się, kwitną i owocują, a następnie zamierają. Liście złożone z 3-5 listków. Kwiaty pojawiają się na pędach dwuletnich od maja aż do września, są białe, pięciopłatkowe, zebrane w baldachogrona, zapylane przez owady. Owocem jest jeżyna - owoc złożony z kilku dużych, granatowych pestkowców przyrośniętych do dna kwiatowego, pokrytych, podobnie jak pędy, nalotem woskowym. Popielata barwa, którą nalot nadaje owocom i pędom, odpowiada za nazwę jeżyny popielicy.
Owoce nieduże, soczyste, kwaśne w smaku, w medycynie ludowej stosowane jako środek napotny. W tradycyjnym lecznictwie wykorzystuje się także liście jeżyny popielicy, które mają działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, ściągające, napotne i wykrztuśne, a nawet moczopędne i przeciwcukrzycowe. Dojrzewają od lipca aż do późnej jesieni.
Wymagania:
W naturze jeżyna popielica zwykle rośnie na glebach wilgotnych, świeżych, przepuszczalnych, bogatych w azot, ale bywa spotykana także na lekkich piaskach. Toleruje bardzo szeroki zakres pH, od kwaśnych po mocno alkaliczne. Z tego powodu może być uprawiana właściwie w każdym ogrodzie. Preferuje stanowiska półcieniste, charakterystyczne dla jasnych lasów, ale dobrze rośnie także w pełnym słońcu. Wysoce mrozoodporna, USDA 4. Cięcie jeżyny popielicy ogranicza się do wycinania dwuletnich, zamierających po owocowaniu pędów oraz skracania pędów, gdy rozrasta się zbyt intensywnie
W naturze jeżyna popielica zwykle rośnie na glebach wilgotnych, świeżych, przepuszczalnych, bogatych w azot, ale bywa spotykana także na lekkich piaskach. Toleruje bardzo szeroki zakres pH, od kwaśnych po mocno alkaliczne. Z tego powodu może być uprawiana właściwie w każdym ogrodzie. Preferuje stanowiska półcieniste, charakterystyczne dla jasnych lasów, ale dobrze rośnie także w pełnym słońcu. Wysoce mrozoodporna, USDA 4. Cięcie jeżyny popielicy ogranicza się do wycinania dwuletnich, zamierających po owocowaniu pędów oraz skracania pędów, gdy rozrasta się zbyt intensywnie
Zastosowanie:
Owoce jeżyny popielicy nadają się do jedzenia na świeżo, a także do wyrobu dżemów, galaretek i deserów. Suszone mogą być wartościowym składnikiem herbatek ziołowych. Także suszone liście mają zastosowanie w ziołolecznictwie.
Gatunek nie jest wybitnie dekoracyjny, ale doskonale nadaje się do obsadzania skarp, które bardzo dobrze stabilizuje.
Gatunek nie jest wybitnie dekoracyjny, ale doskonale nadaje się do obsadzania skarp, które bardzo dobrze stabilizuje.
Producent | Szkółki Konieczko - Dział ozdobny |
---|---|
Pojemnik | C2 – 2l |
Waga sadzonki [kg] | 2.000000 |
Pokrój | rozłożysty |
Wymagania słoneczne | do cienia, do półcienia, na słońce |
Szczepienie | nieszczepione |
Styl ogrodu | ogrody miejskie, ogrody podmiejskie, ogrody nieregularne (swobodne), ogrody skalne, ogrody leśne, ogrody naturalistyczne |
Zastosowanie | aleje i szpalery, do formowania, nasadzenia naturalistycze, owoce deserowe, owoce do mrożenia, owoce na nalewki, owoce na przetwory, owoce na soki, owoce na wino, pokrycie powierzchni i zadarnienie, rekultywacje biologiczne, skarpy i umocnienia gruntu |
Rodzaj gleby | piaszczysta, gliniasta, gliniasto-piaszczysta, próchniczna, przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, żyzna |
PH gleby | lekko kwaśne: pH 6,1 – 6,7, obojętne: pH 6,8 – 7,0, lekko zasadowe: pH 7,0 – 7,2, zasadowe: pH > 7,2 |
Tempo wzrostu | szybkie |
Miejsce sadzenia | ogrody skalne, mini ogrody, ogrody miejskie, ogrody orientalne, ogrody przydomowe, przy ścianach i płotach, balkony, patio i tarasy, nasypy i skarpy, tereny podmokłe, las przy domu, zieleń publiczna (parki) |
Docelowa rozpiętość | od 2 m do 3 m |
Wysokość docelowa | od 1 m do 2 m |
Kształt owocu | kulisty |
Kolor owoców | czarne, granatowe |
Smak owoców | aromatyczny, kwaśny, lekko słodki , soczysty |
Owoce rodzaj | jadalne, ozdobne |
Pora owocowania | lato |
Pora dojrzewania owoców | lipiec, sierpień, wrzesień, październik, listopad |
Rodzaj kwiatów | kwiatostan |
Barwa kwiatów | białe |
Intensywność zapachu kwiatów | lekko pachnące |
Pora kwitnienia | powtarzające |
Barwa liści / igieł | zielone |
Zapotrzebowanie na wodę | średnie |
Odporność na mrozy | bardzo dobra do -32°C |
Wymagania słoneczne | pełne słońce, półcień |
Walory użytkowe | jadalne owoce nietypowe, dla ptaków i zwierząt , horiterapeutyczne, gleby suche zakrzewienie |
Walory ozdobne | dekoracyjne owoce, wielobarwność, kolczaste lub cierniste, ozdobne kwiaty, ozdobne pędy, kwitnie w cieniu, niespotykany wygląd owoców |
Strefa mrozoodporności | 4 a: –34,4 °C –31,7 °C |