Jarząb 'Rubinovaja'
Dostawa w ciągu 2 - 3 dni roboczych
Uwaga: Termin uzalezniony jest od pogody (deszcz, śnieg lub przymrozki) i może ulec wydłużeniu. Wiecej...
Wysyłka od poniedziałku do czwartku, aby rośliny nie utknęły w weekend na sortowni.
Chcesz otrzymać przesyłkę w innym terminie? Podaj go w komentarzu do zamówienia.
Koszt dostawy już od 19,50 zł
1 paczka do 15kg: 19,50 zł, każda następna: 10,00 zł
W jednej paczce pakujemy od 7 do 15 roślin w standardowych pojemnikach lub ok 20 roślin z odkrytym korzeniem.
Pewne i sprawdzone opakowanie roślin
60-dni na zwrot
Przyjmujemy zamówienia telefoniczne
Od poniedziałku do piątku w godzinach: od 8:00 do 16:00. +48 502 502 103
Sorbus 'Rubinovaja'
Jedna z ciekawszych hybryd jarzęba pospolitego, wyróżnia się ciemno czerwonymi - rubinowymi, soczystymi owocami, które spożywane na świeżo są słodkie – niewyczuwalna jest typowa dla innych odmian goryczka. Drzewo rośnie w pierwszych latach bardzo szybko, lecz jego wzrost równie szybko zwalnia po osiągnięciu 3-4 metrów, na takiej mniej więcej wysokości również ustala się maksymalny wzrost drzewka. Posiada ono szeroką, kulistą koronę, która ugina się pod ciężarem owoców późnym latem i jesienią.
Owoce są doskonałym materiałem na przetwory, można je jeść również jak najbardziej na surowo gdyż są słodkie w smaku. Wymagania tej odmiany pokrywają się z wymaganiami jarzęba pospolitego, najlepsze są dla niego żyzne gleby, dostatecznie wilgotne, bez dłuższych okresów suszy. Jako drzewko ogrodowe ‘Rubinovaja’ łączy w sobie cechy rośliny ozdobnej jak i owocowej. Można ją łączyć z innymi odmianami owocowych jarzębin, jak również z odmianami stricte ozdobnymi.
Producent | Szkółki Konieczko - Dział ozdobny |
---|---|
Pojemnik | C3 – 3l |
Waga sadzonki [kg] | 3.000000 |
Pokrój | kulisty |
Wymagania słoneczne | do półcienia, na słońce |
Szczepienie | szczepione |
Styl ogrodu | ogrody miejskie, ogrody podmiejskie, ogrody nieregularne (swobodne), ogrody nowoczesne |
Zastosowanie | aleje i szpalery, owoce do mrożenia, owoce na nalewki, owoce na przetwory, owoce na wino, rosnące pojedynczo (soliter) |
Rodzaj gleby | gliniasta, gliniasto-piaszczysta, przeciętna ogrodowa, żyzna |
PH gleby | lekko kwaśne: pH 6,1 – 6,7, obojętne: pH 6,8 – 7,0, lekko zasadowe: pH 7,0 – 7,2, zasadowe: pH > 7,2 |
Tempo wzrostu | normalne |
Docelowa rozpiętość | od 2 m do 3 m |
Wysokość docelowa | od 3 m do 4 m |
Kształt owocu | kulisty |
Kolor owoców | ciemno-czerwone |
Owoce rodzaj | jadalne, ozdobne |
Pora owocowania | jesień |
Pora dojrzewania owoców | wrzesień, październik, listopad |
Barwa kwiatów | białe, kremowe |
Intensywność zapachu kwiatów | lekko pachnące |
Pora kwitnienia | wczesna wiosna |
Barwa liści / igieł | zielone |
Zapotrzebowanie na wodę | średnie |
Odporność na mrozy | bardzo dobra do -32°C |
Wymagania słoneczne | pełne słońce, półcień |
Walory użytkowe | miododajne, dla ptaków i zwierząt , na żywopłoty wysokie, horiterapeutyczne |
Walory ozdobne | barwna dekoracyjna kora, dekoracyjne owoce, wielobarwność, ozdobne kwiaty, przebarwiają się jesienią, niespotykany wygląd owoców |
Strefa mrozoodporności | 4: -34,4 °C –28,9 °C |
Wysokość sadzonki | 90 - 110 cm |
Wysokość szczepienia | 10 - 20 cm |
Sposób rozmnażania | szczepienie na pniu |