Jarząb 'Miczurinskaja Diesiertnaja'
Dostawa w ciągu 7 - 10 dni roboczych
Uwaga: Termin uzalezniony jest od pogody (deszcz, śnieg lub przymrozki) i może ulec wydłużeniu. Wiecej...
Wysyłka od poniedziałku do czwartku, aby rośliny nie utknęły w weekend na sortowni.
Chcesz otrzymać przesyłkę w innym terminie? Podaj go w komentarzu do zamówienia.
Koszt dostawy już od 19,50 zł
1 paczka do 15kg: 19,50 zł, każda następna: 10,00 zł
W jednej paczce pakujemy od 7 do 15 roślin w standardowych pojemnikach lub ok 20 roślin z odkrytym korzeniem.
Pewne i sprawdzone opakowanie roślin
60-dni na zwrot
Przyjmujemy zamówienia telefoniczne
Od poniedziałku do piątku w godzinach: od 8:00 do 16:00. +48 502 502 103
Sorbus ‘Miczurinskaja Diesiertnaja’
Zwana także ’Diessertnaja Miczurina’, odmiana powstała ze skrzyżowania jarzębiny 'Likiornaja' z nieszpułką Mespilus germanica w 1926 roku, gdzie w następnym roku wzeszło nasiono, a pierwsze owocowanie nastąpiło w 1931r.
Iwan Miczurin opisał tę hybrydę jak jedną z najlepszych, jakie kiedykolwiek wyhodował. Owoce otrzymanego mieszańca są średniej wielkości, barwy czerwonej oraz kształtu zbliżonego do nieszpułki o szeroko rozwartych pięciu szczelinach w kielichu kwiatowym oraz liczbie odpowiadającej ilości komór nasiennych. Owoce posiadają słodkawy smak ze słabą goryczką jarzębiny oraz odrębny smak pochodzenia nieszpułkowego.
Drzewko jest niewielkie, dorasta do 2-3m wysokości, mocno się krzewi i się jest w pełni odporne na mrozy oraz trudne warunki uprawy.
Jarząb 'Miczurinskaja Diessertnaja' potrafi plonować dość obficie, a jego owoce można wykorzystać w kuchni niekonwencjonalnie. Może być spożywana na surowo lub w postaci konfitur, dżemów, nalewek bądź win owocowych.
Producent | Szkółki Konieczko - Dział ozdobny |
---|---|
Pojemnik | C3 – 3l |
Waga sadzonki [kg] | 3.000000 |
Pokrój | wzniesiony |
Wymagania słoneczne | do półcienia, na słońce |
Szczepienie | szczepione |
Styl ogrodu | ogrody miejskie, ogrody podmiejskie, ogrody nieregularne (swobodne), ogrody nowoczesne |
Zastosowanie | aleje i szpalery, owoce do mrożenia, owoce na nalewki, owoce na przetwory, owoce na wino, rosnące pojedynczo (soliter) |
Rodzaj gleby | gliniasta, gliniasto-piaszczysta, przeciętna ogrodowa, żyzna |
PH gleby | lekko kwaśne: pH 6,1 – 6,7, obojętne: pH 6,8 – 7,0, lekko zasadowe: pH 7,0 – 7,2, zasadowe: pH > 7,2 |
Tempo wzrostu | normalne |
Docelowa rozpiętość | od 2 m do 3 m |
Wysokość docelowa | od 2 m do 3 m |
Kształt owocu | kulisty |
Kolor owoców | czerwone |
Smak owoców | aromatyczny, lekko kwaśny , lekko słodki , soczysty |
Owoce rodzaj | jadalne, ozdobne |
Pora owocowania | jesień |
Pora dojrzewania owoców | wrzesień, październik, listopad |
Rodzaj kwiatów | kwiatostan, pachnące |
Barwa kwiatów | białe, kremowe |
Intensywność zapachu kwiatów | lekko pachnące |
Pora kwitnienia | wczesna wiosna |
Barwa liści / igieł | zielone |
Zapotrzebowanie na wodę | średnie |
Odporność na mrozy | bardzo dobra do -32°C |
Wymagania słoneczne | pełne słońce, półcień |
Walory użytkowe | miododajne, dla ptaków i zwierząt , na żywopłoty wysokie, horiterapeutyczne |
Walory ozdobne | barwna dekoracyjna kora, dekoracyjne owoce, wielobarwność, ozdobne kwiaty, przebarwiają się jesienią, niespotykany wygląd owoców |
Wysokość sadzonki | 70 - 100 cm |
Wysokość szczepienia | 5 - 15 cm |
Sposób rozmnażania | szczepienie |