Jarząb domowy

Sorbus domestica
14,00 zł

Koszt wysyłki: 19,50 zł za paczkę do 30 kg (15 do 30 roślin)
Każda następna paczka w zamówieniu kosztuje tylko 10,00 zł

Pojemnik: P9

Model: Wys. 30-40 cm

Sorbus domestica

Drzewo owocowe, o rozłożystej koronie. W wieku 10 lat ma ok. 1, 2 m wzrostu. Rośnie powoli, dorastając do 15 m wysokości. Kora drzewa przypomina korę gruszy. Pędy drzewa mają zieloną barwę, podobnie pąki są duże, zielone, klejące. Jarząb domowy ma liście złożone nieparzysto z 21 jajowatych listków, o długości do 7 cm. Brzegi listków są piłkowane. Zaś cały liść ma do 18 cm długości. Kwitnie w maju. Ma białoróżowe kwiatostany. Kwiaty mają 1, 5cm średnicy i 5 płatków. Owocuje we wrześniu. Ma małe, żółte gruszkowate owoce, zebrane w duże grona. Owoce mają ok. 3 cm średnicy.

Uprawa i zastosowanie: Roślina świetnie rośnie w miejscach ciepłych na glebach wapiennych. Potrafi także świetnie wykorzystać gleby ubogie. Pomimo że pochodzi z regionu morza Śródziemnego, to jednak dobrze znosi mrozy. Polecana jest jako drzewo owocowe do nasadzeń pomiędzy rzędami w sadach, winnicach – a także jako drzewo ozdobne do ogrodów przydomowych, które zaskakuje widza swoimi gruszkowatymi owocami. Można powiedzieć, że to są przysłowiowe „gruszki na wierzbie”.

Ciekawostki: Owoce zbiera się strząsając je z drzewa. Mają aromatyczny, ciężki smak, dlatego nie spożywa się ich surowych. Służą one do sporządzania suszy, marmolad i likierów. Są lekkie, mają ok. 10g, ale rosną w gronach. Jarząb domowy ma dwie odmiany: var. pyriformis – o owocach gruszkowatych i var. maliformis – o owocach jabłkowatych. Obie odmiany rosną także dziko w naturze.

Likier z owoców jarząbu domowego:

Składniki: 2 kg owoców, 1 kg cukru, 10 rozgniecionych migdałów, laska wanilii, 1 litr czystego spirytusu, 1 litr wody. Przepis: Owoce, migdały oraz wanilię zalać spirytusem na cały miesiąc. Po miesiącu należy odcedzić miksturę. Owoce należy pognieść i wycisnąć z nich sok. Sok trzeba wlać do odcedzonej mikstury. Pomieszać sok z miksturą, wlewając przegotowaną i wychłodzoną wodę z cukrem. Tak otrzymany likier mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Przelać do butelek i zostawić w ciemnym, miejscu na dwa miesiące. Po tym czasie doskonały likier nadaje się do spożycia.

Więcej informacji
Rośliny dostępne dla Ciebie obecnie zamówione regularnie wysyłamy