Dąb wielkoowocowy

Quercus macrocarpa
28,00 zł

Koszt wysyłki: 19,50 zł za paczkę do 30 kg (15 do 30 roślin)
Każda następna paczka w zamówieniu kosztuje tylko 10,00 zł

Pojemnik: C3

Model: Wys. 30-50 cm

Quercus macrocarpa

Długowieczne i niezbyt szybko rosnące drzewo, dorastające do 30 m wysokości, w naturze rośnie w środkowych i wschodnich stanach USA, oraz w Kanadzie i jest on tam najbardziej rozprzestrzenionym gatunkiem, jego zasiąg rozciąga się dalej na północ u jakiegokolwiek innego gatunku amerykańskiego dębu. Kora pnia gruba, głęboko podłużnie bruzdowana, szara, odporna na działanie ognia. Młode pędy omszone, starsze pędy często pokryte listewkami korkowymi. Liście duże, osiągają przeciętnie do około 25 cm długości (ale czasem mogą mieć nawet ponad 40 cm długości), w zarysie odwrotnie jajowate, są zgrupowane na końcach gałązek, ciemnozielone na górnej stronie, a od spodu szarozielone i omszone, charakterystycznie zatokowo klapowane, na każdym brzegu znajduje się 5-7 klap, wierzchołkowa klapa obejmują czasem niemal 1/3 długości liścia i jest, w dolnej poęowie blaszka liściowa jest zazwyczaj głęboko klapowana, liście jesienią przed opadnięciem żółkną nieco lub brązowieją. Około września dojrzewają bardzo duże, średnicy około 2, 5-5 cm (największe spośród północnoamerykańskich gatunków), początkowo jasnobrązowe, po dojrzeniu ciemnobrązowe, w 1/4 lub do połowy okryte szorstką, łuskowatą miseczkę o frędzelkowym brzegu.

Uprawa i zastosowanie:

Jeden z najbardziej odpornych na suszę dębów. Rośnie dobrze zarówno w słońcu jak i w cieniu. Preferuje gleby wapienne, gliniaste. Polecany szczególnie do zastosowania w parkach. Duże liście o niespotykanym i wyjątkowym kształcie, łatwe do zgrabienia jesienią. łatwo tez przystosowuje się do warunków miejskich. Żołędzie u tego gatunku są słodkie, o niewielkiej zawartości tanin, dlatego prawie pozbawione goryczki, były dawniej spożywane przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Dojrzałe żołędzie, po usunięciu okrywy częściowo rozdrabnia się i miesza pół na pół z wodą, zagotowuje no około 20-30 minut, aż woda zabarwi się na brązowy kolor, potem należy zlać wodę, proces ten w razie potrzeby należy powtórzyć nawet kilka razy, aż woda stanie się klarowna i aż do całkowitego zaniku goryczki. Im będzie drobniej zmielone tym szybciej można wypłukać taniny, które są szkodliwe. Można je jeść pieczone, albo zmielone dodawać do wypieków, czy nawet używać jako ich podstawowy składnik. Nie należy ich jeść na surowo jeżli są choć trochę gorzkawe w smaku. Drewno wykorzystywane jest w budownictwie.

Więcej informacji
Rośliny dostępne dla Ciebie obecnie zamówione regularnie wysyłamy
Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Dąb wielkoowocowy
Twoja ocena