Funkia 'Fragrant Queen'

Hosta 'Fragrant Queen'
Obecnie brak rośliny w sprzedaży

Hosta 'Fragrant Queen'


 

Jedna z niewielu funkii o pachnących kwiatach, wyselekcjonowana w roku 2008 prze Jana van den Topa oraz D. van Eechaute z hosty ‘Fragrant King’. W odróżnieniu od odmiany rodzicielskiej hosta ta charakteryzuje się bardziej wzniesionym, pionowym pokrojem, osiąga średnie rozmiary, dorasta do około 40 cm wysokości i 60 cm szerokości. Cechuje się średnim, ale zadawalającym tempem wzrostu, podobnym w zasadzie do tempa wzrostu odmiany rodzicielskiej. Liście również są podobne do liści rodzica z pewnymi jednak różnicami. Są duże, mogą nawet osiągać do 22 cm długości i 17 cm szerokości, mają bardzo ładny kształt sercowaty lub niemal okrągły, są ostro zakończone, gładkie i lekko lśniące. Ich centrum jest ciemnozielone, otoczone szerszym niż u rodzica, początkowo żółtozielonym, a z czasem zmieniającym się na kremowy, nieregularnym marginesem, który delikatnymi smugami zachodzi do centrum liścia.

 

Kwiaty pojawiają się późnym latem, często dopiero w sierpniu, ale za to kwitną jeszcze we wrześniu. Zebrane są w kwiatostany na wysokich do 60 cm łodygach kwiatostanowych, mają kolor jasnolawendowy, nieraz prawie biały, a przy tym wydzielają bardzo przyjemny zapach, czym może się pochwalić niewiele host. Podobnie jak odmiana rodzicielska hosta ta jest odporna na promieniowanie słoneczne i raczej nie wymaga sadzenia w zupełnym cieniu, większa ilość słońca raczej jej nie zaszkodzi, ale najlepiej sadzić ją na stanowiskach półcienistych. Co istotne hosta ta do późnej jesieni pozostaje w pełni wigoru, a kolor jej liści nie ulega zmianie, przez co aż do późnej jesieni zdobi nasz ogród. Najlepiej sadzić ją na rabatach z innymi bylinami, ale może też służyć do otaczania oczek wodnych. . Najlepiej rośnie na glebach luźnych, żyznych i próchnicznych, o obojętnym lub lekko kwaśnym pH, najlepiej podsypanych torfem lub kompostem. Podłoże pod uprawę powinno być stale umiarkowanie wilgotne, w gorące lata należy zwiększyć częstotliwość podlewania.