Morwa czerwona

Morus rubra
Obecnie brak rośliny w sprzedaży

Koszt wysyłki: 19,50 zł za paczkę do 30 kg (15 do 30 roślin)
Każda następna paczka w zamówieniu kosztuje tylko 10,00 zł

Morus rubra

Morwa czerwona to niewielkie drzewo, które w Polsce jest bardzo słabo znane. Pochodzi ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej, dorasta tam do 10 – 15 metrów wysokości, rzadko wyżej. Wykształca smukły pień, na którym osadzona jest szeroko-jajowata korona. Ładne są liście tego drzewa, wykazują zjawisko typowe dla morw, mianowicie heterostylię – liście nawet na jednym pędzie mogą różnić się kształtem, wcięciami, klapowaniem. Morwa czerwona podobnie jak morwa biała oraz czarna jest bardzo odporna na niekorzystne warunki środowiskowe. Dobrze rośnie na piaszczystych, nieurodzajnych glebach, znosi okresowe susze. Jedynie jej mrozoodporność jest niższa niż dwóch wymienionych gatunków, wydaje się być jednak wystarczająca dla całego terytorium Polski, w naszej szkółce nawet małe sadzonki zimują bardzo dobrze na dworze bez okrywania.

 

Morwa ta rodzi bardzo smaczne, soczyste owoce, przypominające nieco owoce morwy czarnej, duże do 3 cm długości. Dawniej owoce te były powszechnie spożywane przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, obecnie są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, konfitur, galaretek, soków, jada się je również często na surowo. W ogrodzie morwa może rosnąć zarówno w sadzie owocowym, jak również w towarzystwie roślin ozdobnych. Coraz popularniejsze stają się bowiem połączenia roślin ozdobnych z użytkowymi w formy zdobiące ogród – z pewnością morwy nadają się do takich zestawień. W trakcie roku nie wymaga żadnych zabiegów pielęgnacyjnych, w chłodniejszych regionach małe sadzonki dobrze jest okryć na zimę.