Morwa biała

Morus alba
9,00 zł

Koszt wysyłki: 19,50 zł za paczkę do 30 kg (15 do 30 roślin)
Każda następna paczka w zamówieniu kosztuje tylko 10,00 zł

Pojemnik: C2, P9

Model: Wys. 30-50 cm

Morus alba

        Drzewo ozdobne i użytkowe, o ciekawych cechach botanicznych. Ma gęstą kulistą i rozłożystą koronę, o bardzo chaotycznych konarach. Dorasta do 10 – 15 m w naszych warunkach. Młode pędy są owłosione, starsze tracą owłosienie. Zimą przybierają żółtawą barwę. Kora ma szare zabarwienie. Liście są w zarysie szerokojajowate, 6 – 16 cm długie. Mają 3 – 4 różne formy. Niektóre są jajowate, sercowate inne są nieregularnie powycinane, lub klapowate, zaś jeszcze inne niesymetryczne, jak u wiązu. Liście z wierzchu są jasnozielone, zaś od spodu krótko owłosione. Ma 2 rodzaje kwiatów: męskie 4-pręcikowe, z 4 płatkami korony i żeńskie bez okwiatu, z grubymi działkami i jednym słupkiem górnym o nagim znamieniu. Kwitnie od maja do czerwca. Owoc przypomina malinę, jest owocostanem barwy białej, białoróżowej. Osadzony jest na długiej zwisającej szypułce jak wiśnia. Ma 2 – 3 cm długości. Owoce dojrzewają w sierpniu.

       Uprawa: Dość dobrze znosi niskie temperatury. Po przemarznięciu szybko się regeneruje. Dobrze rośnie na glebach lekkich, piaszczystych, kamienistych, ale lepiej owocuje na glebach żyznych. Wymaga miejsca słonecznego. Świetnie znosi przycinanie. Dobrze znosi zanieczyszczenia powietrza.

       Zastosowanie: Morwa biała polecana jest jako roślina żywopłotowa, ze względu na duże, ładne liście. Stosuje się ją do nasadzeń pojedynczych w parkach, oraz do tworzenia alei.

       Inne zastosowania: Morwa biała jest uprawiana w Chinach od starożytności, a w Europie od VII wieku. Jej liście stanowią pokarm dla jedwabników (Bombyx mori), które produkują cenny jedwab. Owoce morwy są jadalne, słodkie i lekko mdłe. W Tadżykistanie mielone, suszone morwy służyły do wyrobu słodyczy. Owoce zawierają 22% cukru, kwas jabłkowy i cytrynowy, karoteny, kwas foliowy, witaminy C, E, B, potas. Smaczne są na surowo, na soki i na kompoty. W medycynie służy do wspomagania odchudzania i leczenia cukrzycy typu II. Drewno stosuje się w tokarstwie i do produkcji mebli.

           Syrop morwowy

          Składniki: 1 litr soku z morw, szklanka wody, 800 g cukru, sok z 2 cytryn Przepis: Cukier zagotować w wodzie. Dolać sok, po czym krótko gotować mieszając z sokiem cytryn. Zdjąć z ognia, po czym ciepły syrop nalać do butelek, które szczelnie zamykamy.

Więcej informacji
Rośliny dostępne dla Ciebie obecnie zamówione regularnie wysyłamy