Jałowiec  Pfitzera  'Dierks Goldpfitzer'

Jałowiec Pfitzera 'Dierks Goldpfitzer' Juniperus media 'Dierk's Goldpfitzer'

Obecnie brak rośliny w sprzedaży.

Juniperus media 'Dierk's Goldpfitzer'


 

Bardzo ładna odmiana jałowca, wybarwiająca się na kolor cytrynowy. Jałowiec ten został wyselekcjonowany w latach 90-tych, do dziś jednak używany jest dość rzadko – nie zyskał jeszcze tak dużej popularności, na jaką niewątpliwie zasługuje. Rośnie średnio szybko, pokrój jałowca jest płożący, przez wiele sezonów tworzy płaską, okrywową sylwetkę, która po wielu latach uprawy zaczyna się wypiętrzać ku górze. Maksymalnie może dorastać do około 3 metrów szerokości (średnicy) oraz do 2 metrów wysokości. Do dobrego wzrostu wymaga gleb średnio żyznych lub żyznych, nie przesychających.

 

Stanowiska powinny być osłonięte, zbyt wietrzne miejsca mogą spowodować przemarzanie w okresie zimowym, szczególnie kiedy trafiają się dłuższe mroźne okresy bez pokrywy śniegowej. Idealnie sprawdzi się w ogrodach średniej wielkości oraz dużych, także w parkach oraz w zieleni miejskiej. Jest to roślina bezobsługowa, nie wymaga cięcia ani zasilania. Nie jest także ekspansywny, nie grozi więc niebezpieczeństwo zajęcia zbyt dużych połaci terenu przez jałowiec. Najlepsze wybarwienie osiąga w miejscach słonecznych, tam też najlepiej jest go sadzić. Nadaje się do sadzenia jako roślina okrywowa, do zagospodarowania niższych pięter dużych klombów, typowych dla zieleni miejskiej. Ładnie również wygląda sadzony w pobliżu zbiorników wodnych, na skarpach czy pochyłych ścianach wąwozów.


Napisz swoją recenzję

Jałowiec  Pfitzera  'Dierks Goldpfitzer'

Jałowiec Pfitzera 'Dierks Goldpfitzer'

Juniperus media  'Dierk's Goldpfitzer'   Bardzo ładna odmiana jałowca, wybarwiająca się na kolor cytrynowy. Jałowiec ten został wyselekcjonowany w latach 90-tych, do dziś jednak używany jest dość rzadko – nie zyskał jeszcze tak dużej popularności, na jaką niewątpliwie zasługuje. Rośnie średnio szybko, pokrój jałowca jest płożący, przez wiele sezonów tworzy płaską, okrywową sylwetkę, która po wielu latach uprawy zaczyna się ...