Jałowiec dahurski

Jałowiec dahurski Juniperus davurica

Obecnie brak rośliny w sprzedaży.

Juniperus davurica (Pall.)


 

Płożący jałowiec, występujący naturalnie Azji. Rośnie średnio szybko, tworzy z czasem gęste dywany koloru żywo zielonego w lecie, zimą przybierające barwę stalowo siną. Gatunek ten nie jest powszechnie uprawiany, mimo swoich niewątpliwych zalet bywa wypierany przez inne, pstrokate i barwne kultywary. A szkoda, bo w wielu miejscach sprawuje się lepiej niż większość odmian, jest bowiem bardzo odporny na niekorzystne warunki, dobrze spisuje się na słabych glebach, jest także bardzo odporny na niskie temperatury. Rośnie dobrze zarówno w miejscach ocienionych, jak i w pełnym słońcu, bardzo dobrze daje sobie radę sadzony na zboczach, skarpach o nawet bardzo dużym nachyleniu.

 

Z czasem, dzięki swojemu gęstemu ulistnieniu oraz igłom odstającym od pędów pod dużym kątem tworzy gęste, zielone dywany, które szczelnie zakrywają podłoże. Pięknie wyglądają większe połacie terenu, szczególnie nierównego, pofalowanego, obsadzone tym gatunkiem. Na rynku roślin ozdobnych zdarzają się osobniki tego gatunku szczepione na wysokich nóżkach, tworzą wtedy bardzo atrakcyjne, zwisające korony, które po czasie sięgają ziemi i rozrastają się na niej – całość wygląda wtedy jak okazała zielona fontanna. W ogrodzie można łączyć ten jałowiec z odmianami o podobnej, płożącej charakterystyce wzrostu, osiągające wysokość nie wyższą niż 50 cm. Można pokusić się o tworzenie ładnych, kolorystycznych zestawień, urozmaiconych gdzieniegdzie niewielkim iglastym soliterem o wzroście karłowym lub półkarłowym.


Napisz swoją recenzję

Jałowiec dahurski

Jałowiec dahurski

Juniperus davurica (Pall.)   Płożący jałowiec, występujący naturalnie Azji. Rośnie średnio szybko, tworzy z czasem gęste dywany koloru żywo zielonego w lecie, zimą przybierające barwę stalowo siną. Gatunek ten nie jest powszechnie uprawiany, mimo swoich niewątpliwych zalet bywa wypierany przez inne, pstrokate i barwne kultywary. A szkoda, bo w wielu miejscach sprawuje się lepiej niż większość odmian, jest bowiem bardzo ...